Krien Clevis ©

Built with Berta.me

 1. A’s Place, F’s Place, N’s Place, S’s Place (2006-2007)

   

  Vier audio-foto’s vervaardigd voor het project CO-OPs. Interterritoriale Verkenningen In Kunst En Wetenschap, naar aanleiding van een samenwerking met het F.C. Donders centrum – neuropsycholoog Peter Hagoort en promovendus Roel Willems – binnen het projectteam In Principio Erat Verbum.

   

  2007 © Krien Clevis

   

  Tentoonstelling: Scheltema / Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden (november 2007 – februari 2008)

   

  In het CO-OPs-projectteam In Principio Erat Verbum (2007) wilden we onderzoeken hoe angst zoals overgebracht door beeld of door taal ‘werkt’ in het brein. Iedereen weet dat een angstig beeld in één klap kan raken op een directe, krachtige manier. Ook taal kan emoties in ons oproepen, maar op een andere manier, minder direct, minder heftig wellicht? In ons project zijn we met name geïnteresseerd in hoe angst in taal en beeld elkaar kunnen versterken.

  Een belangrijk gegeven was het bovengenoemde intuïtieve verschil tussen taal en beeld. Als uitgangspunt dienden beeld-taal combinaties, zoals hier tentoongesteld. De beelden zijn ambigue, we kunnen ze op verschillende manieren inkleuren. Echter, in samenspraak met de tekst krijgen ze een andere lading. Deze lading is veel indringender, veel angstiger dan de tekst alleen of het beeld alleen.

  Wat gebeurt er in ons brein als we zo’n combinatie waarnemen? Geeft de ‘rationele’ taal een seintje aan meer primaire angstcentra, dat het waargenomen beeld ook angstig is? Of is het dat de angstcentra onze rationele huishouding opschudden en aansturen? Of gebeurt de combinatie van beeld en taal op een rationeler niveau, min of meer buiten het gevoel om? Zien we het voor ons gebeuren of voelt het brein mee?

   

  Roel Willems & Krien Clevis

   

  In Principio Erat Verbum: neuropsycholoog Peter Hagoort, promovendus Roel Willems en beeldend kunstenaar Krien Clevis werkten binnen het project CO-OPs Interterritoriale Verkenningen In Kunst En Wetenschap (2007) samen in een zoektocht naar hoe taal en beeld op elkaar inwerken in relatie tot het fenomeen angst en hoe dat in ons brein wordt gereguleerd.

  Het onderzoek krijgt binnen de tentoonstelling in Scheltema / Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden zijn weerslag in vier nieuwe foto-installaties van Krien Clevis, waarbij de zintuigen via taal en beeld geprikkeld worden (november 2007 – februari 2008).